Thai masszázs

Sajnos sokan Bangkok hírhedt éjszakai masszázsszalonjait társítják hozzá, holott a hagyományos thai masszázst gyógyításra használják, a thai orvoslás része, terápiás módszer. Napjainkig kizárólag kolostorokban végezték, ahol az imádság mellett gyógyítás is folyik. Így szellemiségét áthatja a buddhista filozófia.

Eredete túlmutat thaiföldön, legendás alapítójának az indiai Jivaka Kumar Bhaccát tartják, ki 2500 évvel ezelőtt ayurvédikus orvos volt, aki buddhista szerzeteseket és apácákat is gyógyított. Így maradt meg a gyógyítás, többek közt a thai masszázs is a kolostorok falai közt. A thai masszázsról szó esik a 17 századi orvosi írásokban is, melyeket pali nyelven pálmalevelekre írtak. 1767-ben a burmai hódítók lerombolták a régi királyi fővárost, ahol ezek az írások nagy része megsemmisült. Harmadik Ráma király a megmaradt anyagot a Wat Pho kolostor falára 60 kőtáblára vésette, ahol a mai napig folyik a tanítás és a masszázs oktatás az eredeti “írások” alapján.

A keleti masszázsok nagyban különböznek az európaitól. Energiarendszereken belül, energipályákon és energiapontokon dolgoznak. A thai masszázs 10 sen-t (energipályát) használ.
Száraz masszázs, tehát nem alkalmaz vívő anyagot. Földön (tatamin) természetes alapanyagú ruhákban végzik. Nincs gyúrás. Főleg izomnyújtásokból, feszítésekből és az izületek enyhe mobilizálásából áll. Itt lelhető fel a jóga elemei a technikájában, melyben a masszőr is aktívan részt vesz. Kezén kívül az egész testét használja, néha szinte egészen összefonódva a páciensével. A masszőr ringatózó mozdulatai nyugtató hatású. Nekem a gyermekét ringató anyát juttatja az eszembe.

Scroll to Top