Gyógynövénypárnácskás Thai masszázs​

Luk Pra Kob

A gyógypárnácskás masszázs a Thai masszázs egy formája. Thaiföld északi részén alkalmazzák, mivel melegterápiáról van szó, valószínűleg ezért tanítják és végzik a hűvösebb éghajlatú Chian May-ban. Ez a masszázsforma egyesíti a Thai masszázs, a melegterápia és az aromaterápia jótékony hatásait.

Mi is az a gyógypárnácska?

A masszőr maga készíti el a párnácskákat. Egy nedváteresztő anyagra gyógynövényeket helyez, amit gondosan tömörít, amíg elég kemény labdacs nem lesz belőle, s ezt úgy köti meg, hogy egy nyél legyen a végén, melynek segítségével kényelmesen tudja használni a masszázs során. Azok a gyógynövények kerülnek bele, amire a kliensnek szüksége van. Tehát minden vendégnek egyénre szabottan készül, testi-lelki állapota szerint. Így készülhet az épp aktuális betegség, vagy fájdalom gyógyítására, készülhet a relaxáció fokozására, vagy méregtelenítő hatást kifejtve – vagy akár kozmetikai céllal – a bőr táplálására, tisztítására.

Az elkészült párnácskák forró gőzkezelést kapnak, miáltal a gyógynövényekből kioldódnak a hatóanyagok és az anyagon átitatódva a bőrön keresztül felszívódva bekerül a páciens szervezetébe.

Hogyan történik a masszázs?

Mivel Thai masszázsról van szó, a földön történik. A masszőr a Thai masszázs fogásait alkalmazza, miközben egyik, vagy mindkét kezében a meleg párnácskákat tartja, vagy terápiás pontokon hagyja azokat, hogy ott tovább dolgozzanak. A hő hatására helyi vérbőség keletkezik, az izmok lazulnak, miáltal a Thai masszázs kimozgató-fogásait hatékonyabban el lehet végezni, vagyis a nyújtó- lazító hatás fokozottabb, amit még segíthetnek a párnácska hatóanyagai is. Ha a párnácska izomlazító gyógynövényekkel készül, az aromaterápia által bizonyos “bekötött, letapadt” izmok felengednek, s az ízület mozgáshatárait nagyban lehet növelni. Sőt, ha fájdalomcsillapító hatású gyógynövény is bele van keverve, az ízületek fájdalmai csökkennek, vagy el is múlhatnak. Az intenzívebb ízületi mozgatás eredményeképpen pedig az ízületi tokban raktározódott salak/méreganyag a vérbőség által elszállítódik. Így a meleg és a gyógynövény segítségével a jótékony Thai masszázs még eredményesebb lehet.

Miért olyan fontos az izom lazítása?

A sérült/beteg testrész, vagy az intenzívebben terhelt izmok helyi fájdalmát sok esetben a feszülő izom tartja fenn. A kötőszövetben lévő idegsejtek (érző receptorok) nyomás alatt vannak, amelyek fájdalomérzetet generálnak az agyban, melyre az agyközpont válaszreakciója a terület védelme céljából az izom feszítése! Vagyis egy ördögi kör alakul ki, s a fájdalom nem hogy megszűnik, hanem erősödik. A “mókuskerékbe” az izom lazításával avatkozhatunk be, vagyis a jótékony/lazító hatású masszázsok leállítják ezt az önerősítő folyamatot és a fájdalom enyhül.

Kinek ajánlott?

Mindenkinek, aki szereti a meleget, szeretne egy/másfél óra nyugalmat maga számára, például a hideg téli napokon. Leghatékonyabban alkalmazható:

  • Stresszes állapot megszűntetésére vagy enyhítésére
  • Ízületi fájdalmak (váll, térd, derék) megszűntetésére vagy enyhítésére
  • Mozgásszervi betegségek terápiájaként
  • Idegkimerültég, nyugtalanság oldására
  • Emésztési problémák javítására
  • Bőr ápolására, táplálására
  • Méregtelenítésre
  • Minden olyan állapotban amire a melegterápia illetve az aromaterápia gyógyír lehet
Scroll to Top