Talp masszázs

A talpon való gyógyítás több ezer évre tekint vissza, Kínában 5000 évvel ezelőtt is kezeltek a láb/talp presszúrájával (nyomással). Gyökerei fellelhetők Afrikában, Indiában, Japánban, Oroszországban és Egyiptomban is. Egy Kairótól délre talált Kr.e. 2330-ból származó sír falfestményéből ítélve, már az ókori Egyiptomban is alkalmazták a reflexológiát.

Nyugaton egész 1913-ig ismeretlen volt. A modern ember számára egy amerikai fül-orr-gégész sebész tette ismertté: Dr. William Fitzgerald. Akkoriban zónaterápiaként emlegették, mivel Dr. Fitzgerald tíz hosszanti energiazónára osztotta fel az emberi testet, mindkét oldalon ötre. Megfigyelte, hogy kézi nyomást gyakorolva egy-egy meghatározott pontra megszüntethető a fájdalom, vagy érzéstelenítő hatást vált ki az egyazon zónához tartozó megfelelő testrész között.

A reflexológia alapja a hologram-elv, miszerint: az egész, nem a részek összessége, hanem egy más minőség. Minden rész egy egész. Tehát a talpat masszírozva az egész testről kapunk információt és viszont tudunk hatni az egész testre. Vagyis maga a lábfej “szimbolizálja” az egész testet.

A talp zónapont kezelésével ezt az öngyógyító mechanizmust indítjuk be, célirányosan alkalmazva a masszázst arra a területre, ahová hatni szeretnénk. A hozzátartozó szervben reflexválasz keletkezik, vérbőség alakul ki, beindul a méregtelenítés, jobb lesz az oxigén- és tápanyag ellátottság, ezáltal beindul az öngyógyító mechanizmus.

Amikor egy szerv megbetegszik a megfelelő zónapont megkeményedik, fájdalmassá válik. Ez a kapcsolat fordítva is igaz, ha a lábunkat nem megfelelő cipőbe erőltetjük, a nyomás alá kerülő, ‘megnyomorított’ zónapontnak megfelelő szerv megbetegszik. Az oda-vissza hatás teszi lehetővé, hogy nem csak hatni tudunk a szervekre, hanem az állapotát is le tudjuk olvasni. Így a talpmasszázs diagnosztizálásra és gyógyításra egyaránt alkalmas.

Tudnunk kell azt is, ha valahol fáj, érzékeny a láb, nem azt jelenti

, hogy nagy baj van velünk, hanem a testben zajló intenzívebb folyamatok (példul: nehéz étellel küzdd az emésztőrendszer, elfáradt a szemünk a számítógéptől, stb.) kivetülnek a talp reflexpontjaira is. Hiszen ami a testben, az a lábon is megtalálható minden szinten.

Forrás: Milfred Carter, Tammy Weber – Öngyógyítás talpmasszázzsal, 1997 Prentice Hall ISBN 963 367 457 3

Scroll to Top