Lávaköves masszázs

Eredete

A Csendes óceán szigetei és Amerika vulkanikus területeiről származik. A lávakövekkel gyógyítottak az amerikai indiánok és a Polinéz szigetek őslakói is. Kőterápiával dolgoztak az ókori Kínában is a gyógyítók, a meridiánok (energiaáramlások vonalai) mentén haladva. Egyes források szerint az ősmagyarok sámánjai is használták a köveket a gyógyításaik során.
Mai formáját Mary Hannigon fejlesztette ki 1993-ban. Azóta az egyik legkedveltebb szolgáltatás a wellness iparágban.

A lávakő

A nevéből is kiderül, hogy vulkanikus eredetű kőről van szó. Nyugaton a masszázshoz a fekete, vagy szürke színű bazaltkövek terjedtek el. Ennek magas a vastartalma, így hamar felmelegszik és sokáig tartja a hőt. Egy tenyérnyi kő akár 45 percig is képes tárolni a meleget. Textúrája egyenletes, nem lyukacsos, így könnyű dolgozni vele. A masszázshoz alkalmazott kő készleteket megmunkálják, csiszolják annak érdekében, hogy a masszőr kényelmesen, biztonságosan tudja tartani a kezében, a különböző méretű testfelületekhez illő kővel lehessen dolgozni, s nem utolsó sorban a csiszolás által a teljes sima felület kellemes masszázs érzést biztosít, nem sérti a testet.
A bazaltkőnek magas a rezgése (energiája), így emeli a kezelt test rezgéseit, energiáját, feltölti a testet.

Kinek ajánlott a lávaköves masszázs?

  • első sorban stresszesen élő emberek számára ajánlott
  • depresszió, lehangoltság esetén
  • általános fáradtság, kimerültség esetén
  • krónikus ízületi bántalmak esetén
  • emésztési problémáknál
  • legyengült immunrendszer erősítésére
  • visszatérő fejfájás esetén
  • akinek méregtelenítésre van szüksége
  • valamint minden olyan esetben, amikor a melegterápia segít

Hogyan történik a masszázs?

A testrészt előolajozzuk svédmasszázzsal, majd a 40-50°C-ra hevített lávakövekkel folytatjuk a masszázst. A masszázsfogás illetve a masszázs formájától függően hol a lapos részét, hol pedig a kövek hosszabb, vagy rövidebb élét használjuk. Helyenként energiapontokon, csakrákon vagy görcsös izmokon dolgozunk velük illetve rajta hagyjuk a körülbelül 42°C-ra hűlt köveket. A kövek felpakolása alatt folytathatjuk máshol a masszázst, vagy hagyjuk relaxálni a testet (lelket), vagyis nincs masszázs, csak a meleg kövek dolgoznak. Kivitelezési módjának a száma szinte végtelen, csak a masszőr fantáziája és szakmai tudása szab határt. Természetesen a kliens egészségi, testi, lelki állapota “diktál” a masszőr számára. Tehát alkalmazhatjuk a svédmaszázs fogásait, vagy a kínai meridián rendszert és akupunktúrás pontokat követve vagy az indiai csakrarendszert használva.

A lávaköves masszázs hatása

A meleg hatására kiemelten lazít, nyugtat, oldja a stresszt.  A kövek energetizálják a testet és a fáradt energiákat elnyelik, így a kövekkel együtt levesszük a testről a testből mindazokat az anyagokat, energiákat, amire nincs szükség: tisztít, méregtelenít.

Hogyan? A kulcs a meleg jótékony hatása a testre. A meleg hatására helyi vérbőség alakul ki, így a kötőszövetben lerakódott anyagok elszállítódnak a vérkeringés fokozásával. A bőr pólusai tágulnak, így helyi méregtelenítés is beindul a bőrön keresztül, sőt az alkalmazott masszázsolaj vagy aroma a bőr mélyebb rétegeibe is bejut, ahol felszívódva kifejtheti jótékony hatását. A meleg hatására az izmok lazulnak, szűnik az izomgörcs, oldódik a blokk-hatás, helyreáll a testenergia áramlása. Az ízületek fájdalmai csökkennek, hiszen a meleg hatására az ízületi tokban lerakódott anyagok a helyi vérbőség által kiürülnek, megszűnik az érzékeny csonthártya ingerlése. A vérkeringés fokozása által a kiválasztó szervek is hatékonyabban dolgoznak, így segítve a méregtelenítést. A meleg hatás az idegrendszerben a paraszimpatikus hatást erősíti, vagyis a lazító hatás, nem csak a test izmaiban hanem az elmében is megtörténik. Így tudja gyógyítani az álmatlanságot. A paraszimpatikus hatás a testben általában mindenhol a lazítást, a nyugalmat erősíti, kivéve az anyagcserében, ahol fokozó hatása van. Így javítja az emésztést, serkenti az egész test anyagcseréjét egészen a sejt szintig.

Scroll to Top