Kinesio tape terápia

A kinesio tape egy rugalmas szövetből álló tapasz, melyet akrilgyantával vonnak be. Egy japán csontkovács, Dr. Kenzo Kase, fejlesztette ki 1970-ben. A tapasz 100%-os pamut, a pórusokat nem zárja el, vízálló és magába szívja az izzadságot.

Már maga az elnevezés is utal az eljárás lényegére: Kinesio-Taping = mozgatva ragasztás, ugyanis a rugalmasra szőtt tapasznak köszönhetően a betegek/sportolók mozgása nincs korlátozva a terápia alatt sem.

Az izomzat mozgatja az ízületeket, védi a csontokat és az idegrendszert, lehetővé teszi a mozgást, és a termikus ingerekre valamint az érzelmekre is reagál. A különböző szervrendszerek függnek egymástól, magukat és egymást is szolgálják. Számos betegség éppen ezért mozgásszervi problémákkal és az izomzat fájdalmával hívja fel magára a figyelmet.

A kinesio tape salaktalanítja a megbetegedett izomzatot, a vénás és lymphatikus pangásokat oldja, serkenti a sejtek anyagcseréjét és segít az akut és krónikus megbetegedéseknél. Feloldja az ördögi kört a fájdalom, az izomfeszesség, és az engergiablokádok között, ezáltal javítja a közérzetet és az általános teljesítőképességet.

A hatásmechanizmus:

Az előfeszített testrészre felhelyezett tapasz a testrész normális pozícióba való visszatértekor a bőrt megemeli. Ez visszahat a bőralja régiókra (bőr receptorokra, izomzatra, ízületi tokokra, inakra, porcra, meridiánokra, keringési rendszerre). Mivel ezek a struktúrák a nyomás enyhülését érzékelik, az idegpályák fájdalommentességet jeleznek a központi idegrendszernek. Ennek hatására megnő a mozgásszabadság. A mozgás a szöveti struktúrákat aktivizálja, minek következtében fokozódik az anyagcsere. Így beindulnak a szervezet természetes öngyógyító folyamatai.

Scroll to Top